Word jij onze nieuwe collega?

Brandweer Dwingeloo is altijd op zoek naar nieuwe collega’s. Wij zoeken mannen en vrouwen tussen de 21 en 40 jaar die in het dorp wonen en/of werken. Heb jij interesse om naast je huidige werk een verschil te maken voor onze omgeving? Op deze pagina vind je meer informatie.

 

De Brandweer organisatie
In gemeente Westerveld zijn 3 brandweerposten: Dwingeloo, Havelte en Vledder, met in totaal ongeveer 55 vrijwilligers. 

Vrijwilliger?
De functie van brandweervrijwilliger vervul je naast je normale werk en dagelijkse bezigheden. Dit zijn mensen die zich betrokken voelen bij hun woon-/werkomgeving en een positieve bijdrage willen leveren aan de maatschappij. In Nederland bestaat 80% van de brandweermensen uit vrijwilligers.

Beschikbaarheid 
Als brandweervrijwilliger ben je in het grootste deel van de dag beschikbaar. Het is dus belangrijk dat je werkgever op de hoogte is en toestemming geeft om onder werktijd direct uit te rukken. Per jaar zijn er ruim 75 meldingen per post, het merendeel van de meldingen is buiten werktijd. En bij de meeste incidenten ben je binnen een uur weer terug. In enkele gevallen kan het voorkomen dat je uren achtereen wordt ingezet. Voor je werkgever zijn er ook voordelen. Eenmaal opgeleid en geoefend voldoe je aan de eisen voor bedrijfshulpverlener en is hiervoor geen specifieke opleiding meer nodig.

Opleiding
De verplichte basisopleiding tot manschap A duurt circa anderhalf tot twee jaar. De opleiding wordt in de avonduren gegeven. Dat betekent dat je gedurende de opleiding één avond in de week naar de opleiding moet, naast de verplichte twee oefenavonden per maand. Tijdens de opleiding worden er ook enkele dagdelen op een oefencentrum doorgebracht. De kosten voor de opleiding worden uiteraard door de brandweer betaald.

Welke mensen zoeken wij?
Zowel mannen als vrouwen, jong (tot ongeveer 40 jaar) en alle beroepsgroepen.
Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo moet je dichtbij de kazerne wonen en is je werk voornamelijk in het dorp, of werk je hier overdag. In verband met de vakbekwaamheid ben je twee avonden per maand beschikbaar voor oefenen. De minimale vooropleiding is VMBO. Belangrijk is dat je naaste omgeving (partner, gezin) volledig achter je keuze staat.

Conditie
Omdat de brandweer vaak onder moeilijke omstandigheden werkt moet er regelmatig een flinke inspanning worden geleverd. Het is dus van belang dat je gezond bent. Voorafgaand aan de aanstelling zijn een medische keuring bij een Arbo dienst en een conditie test noodzakelijk. Ook tijdens het dienstverband krijg je een periodieke medische keuring.

Wat krijg je terug?
Een hele leuke en enthousiaste groep collega’s in een hecht teamverband! Voor de uitgevoerde werkzaamheden krijg je een financiële vergoeding. Er is een kleine vaste jaarvergoeding, maar ook een vergoeding voor uitrukuren en oefenuren.  Tijdens het brandweerwerk ben je verzekerd tegen letsel als gevolg van een ongeval, is er een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afgesloten en voor de werkgever een ziekengeldverzekering.

Belangstelling? 
Meld je dan bij de postchef, Mariska Petstra, via mariska.petstra@vrd.nl